1995 t/m heden

1995 t/m heden:
Vanaf 1995 werd de aandacht verschoven naar het geven van drumles. De invloeden en opgedane ervaringen (Ups én Downs!) van de 20 jaar daarvoor waren daarvoor de grootste drijfveer. Het doel was een omgeving te creëren waarin de drummer optimaal zou kunnen functioneren zonder daarbij gehinderd te worden door allerlei praktische belemmeringen zoals het hoge geluidsniveau afkomstig van een akoestische drumkit. Daarvoor werden de drumkits in de lesruimte voorzien van een 2-tal overhead microfoons en 1 microfoon in de kick. Via een mengtafel werd daarvan een totaalmix incl. evt. effecten via een goed afsluitende koptelefoon of ”Oortjes” aan de cursist aangeboden. Op deze wijze kon er vrijuit worden gedrumd (lees: zonder inhouden) en tegelijk worden genoten van een fijne drumsound waarmee het inspelen van een eigen MP3-tje technisch kinderspel werd. Het was bovendien nog eens ”goed” voor de oren. Menig drummer heeft al (onherstelbare) gehoorschade opgelopen door onvoldoende rekening te houden met het hoge geluidsniveau van een drumkit (en ook andere instrumenten in een band).

In 2012 is nog een stap gezet: de Akoestische drumkits zijn vervangen door Elektronisch bespeelde drumkits ofwel E-drums. De hedendaagse computers zijn razendsnel geworden en geheugen is geen belemmering meer om instrumenten zoals Piano en Drums virtueel te gebruiken op een PC of MAC. Voor producers een uitkomst om toch professionele akoestische drumtracks te kunnen gebruiken maar ook voor drummers geschikt om in REALTIME!! te gebruiken als basis voor hun drumgeluid. En dan moet je denken aan drumkits die zijn opgenomen in de grote studio’s van deze wereld zoals Abbey Road– en de AVATAR studio’s. Voor een schijntje schaf je nu complete drumkits van naam aan (Ludwig, Pearl, Yamaha etc.) in de vorm van een VSTi ofwel V(irtual) S(tudio) T(echnology) i(strument) voor PC of MAC. Sluit een MIDI apparaat aan (bv. toetsen instrument of E-drumkit) en je kunt spelen met deze sounds! Dus wat de toetsenist al heel lang kan, is nu voor een drummer ook mogelijk.

Eén van de grootste misverstanden over het bespelen van E-drums is dat het niet te vergelijken zou zijn met het bespelen van A-drums: géén natuurlijke rebound van de sticks, een drumsound en response die meer weg heeft van een machinegeweer dan mooie akoestische drumsamples en kleine maten trommels etc. Drumstudio Harderwijk laat al bijna 7 jaar zien dat dit ongefundeerde stellingen zijn. Het is dan ook vooral afkomstig van diegenen die nog nooit achter een échte E-drumkit hebben gezeten en bespeeld. De Live set-up van Drumstudio bestaat nl. uit drumkits met “normale” maten ketels bv. 12″, 13″, 14″, 16″en 22″ketels. De drumsamples zijn zoals hierboven beschreven afkomstig uit de grote opname studio’s van deze wereld en kant en klaar voor versterking over monitoren, PA-systemen en de eigen oortjes met een drumsound die je nooit en te nimmer bereikt met akoestische drums en microfoons in diezelfde ruimte!

Wat het bespelen van E-drums betreft: de drummer is nog steeds degene die bepaalt hoe goed en precies het klinkt. Daar doet het bespelen op een A- of E-drumkit helemaal niets aan af!

Wil je LIVE zien én horen hoe dat werkt en vooral speelt en klinkt, dan kan dat in de Drumstudio of tijdens LIVE optredens zoals te zien en horen op de pagina’s  EVENTS, VIDEO’s en AUDIO TRACKS !

Inmiddels wordt er al bijna 25 jaar eigenzinnig en gedegen drumles verzorgd. Sinds 2014 is in poppodium ESTRADO ook een drumruimte aanwezig. Naast de lessen zullen cursisten daar ook hun kunsten op de aanwezige podia (café en de concertzaal) kunnen laten zien zoals tijdens het evenement PLUG-IN wat het komende seizoen 2017 – 2018 van start gaat. Uiteraard in aanwezigheid van vrienden, familie en  bekenden. Wanneer kom JIJ??

BEUKENEUT | Allround drummer | instructeur

 

2018 EDRUM.NL © ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN